Högtider / Jul

*Novent 2021*

Novent, det handlar om att göra November julmysigt, eller ja ett slags intro till julen. Jag älskar det såklart och har redan börjat. Mjukstart med vita stjärnor i fönstren, fårskinn, många levande ljus ( jag har plockat mina ljust honungsfärgade som jag köpte i somras) och mjukstart med juliga smaker på bordet. En mjukare färgskala än de klassiska julfärgerna, jag tänker ljus honung, cremevitt, olika nyanser av blått och kolafärgat. På uppdrag av Artilleriet så har Sophia Bratt stylat och Fanny Rådvik fotat Artilleriets julkampanj i Gathenhielmskahuset som byggdes ynder 1740-talet. Stjärnan på bilden, en Moraviastjärna som tillverkats i Tjeckien sen 1820-talet.

Jag tror som vanligt på att basen i hemmet ska vara perfekt året runt och att man kryddar till det med enkla medel. Byta färg på ljusen och kanske lyxa till det med ett par ljus i lack för att skapa mer kontraster. Det är ett ganska bra tips faktiskt, att tänka på att jobba med texturer för att skapa lite dynamik. Det är lätt att allt blir platt om allt är i samma material. Materialmix, funkar lika bra i garderoben som i inredningen. Grova material som bouclé möter siden, linneduk som möter lackljus och så vidare. Det är inte ens säkert att man behöver slänga in en kickfärg om materialmixen är bra. Min Gin Fizz drink kommer jag i jul garnera med torkade apelsinskivor och helst i en champagnekupa faktiskt. De här champagneglasen är ett samarbete mellan Ann Demeulemeester och Serax och är riktigt fina tycker jag. Men för att krydda på det lite extra så hade jag såklart suttit i den här magnifika fårskinnsfåtöljen insvept i Mamma Anderssons pläd från Svenskt Tenn,

Jag köpte en hel pyjamas och en morgonrock i samma mörblå velour och det praktiskt taget bor jag i när jag är hemma. Glider runt hemma och känner mig lite så där lyxig även om min man drog någon slags koppling till en viss playboylegend.

What a hell.. om jag ändå önskar en fårskinnsfåtölj och en svindyr pläd så kan jag väl önska mig köket som finns på Ett Hem. Ser ni? Ljuset som faller in på det vackra bordet i trä? Den mysiga frukosten med morgontidning i papper som det ska vara, en kanna full med te ( lyllos mig som faktiskt hittat en sån på loppis, sprillans ny) och kontrasten mellan de gamla och de moderna stolarna?

Avslutar denna drömmiga Noventspaning med Sofia Vusir Janssons juldekoration som hon skapat tillsammans med sin familj och som nu finns att köpa på Svenskt Tenn. En japansk lykta gjord av Josef Franks tapet “Eldblomma”. Så fin att hänga på ett dörrhandtag eller i fönstret, vid ett stilleben eller i julgranen när det är dags.

No Comments

    Leave a Reply

    %d bloggare gillar detta: