Blommor och trädgård

Ack du sköna pelargon!

 
 
 
Lite gamla bilder här men ganska goa eller hur? Är det så här varje år eller är det bara jag som har ett väldigt stort sug på pelargoner just nu? Eller brukar jag normalt bara ha ett måttligt pelargonintresse och ligger jag nu på samma nivå som er? I år vill jag ha pelargoner överallt. Jag är till och med sugen på att köpa klassiska blomlådor ( finns det ens snygga såna?) och ha under fönstren. Jag har köpt en hel del nya sorter, plantera om de gamla och så har jag köpt en jättepelargon. Ja jag vet inte, men vi är väl överens om att pelargoner är ganska underbara? Älskar att de är så tantiga. Börjar till och med snegla på zonalepelargonerna ( ni vet de billiga som man kan köpa 4 för 100kr) som jag har haft lite svårt för men det är precis som klädesplagg och möbler. Jag tror att allt kan se bra ut i rätt sammanhang. Det gäller bara att hitta rätt plats för den, i rätt mängd, i rätt kruka och så vidare. 2019 års pelargon, Chokladpelargonen som hör till Brocade serien. Färgerna var Salmon Night och Cherry night med blad som påminner lite om choklad. Måste leta reda på en Salmon Night. 
 
 
Förra året köpte jag den här rosa sorten på Blå Spaden. P.x Shannon heter den. En vildpelargon. Den är väldigt osugen på att blomma hemma hos mig dock. Kanske behandlar den för bra? Den kanske vill få lite vätskebrist?
 
 
 
Pelargoner. En riktig tantblomma. Men tant är ju något av det finaste som finns. Tror att jag kan vara den enda i min umgängeskrets som gillar pelargoner, melodikrysset och som gillar klänningar som ser ut som gardiner. Men ja, här kommer i alla fall lite tips om du vill pelargonnörda litegrann. 
 
 
Sommarens utställning i orangeriet på Sofiero är alltså pelargonens resa genom samhällsskikten. Sara Bratt, Sofieros egna trädgårdsdesigner som skapat arrangemanget lovar att visa upp alla tänkbara sorter, storlek och färgskiftningar. Och om lökväxterna var sådär magiska som när jag var där för någon vecka sen, så kan jag inte i min vildaste fantasi ens tänka mig hur vackert det kommer vara med pelargoner. Och doften! Utställningen startar den 28 maj fram till den 20 september. 
 
 
Jag kan inte tänka mig något mer nördigt härlig än att gå med i Svenska pelargonsällskapet! Fy fasen så mysigt. På medlemsidorna kan man läsa bloggen, köpa sticklingar och mycket mer. 
 
 
Här kan du läsa lite om olika årspelargoner, pelargonens historia mm.
 
 
 
Underbar tapet av Cole and Son.  Vad säger ni? Röd eller vit blomma?
 
 
Kan ju såklart inte bestämma mig för vilken som är finast. Men som tur är så behöver jag inte det. Inte den billigaste tapetrullen men en rulle kan man väl kanske unna sig? Jag vet nämligen ett ställe i huset där den skulle passa ypperligt. Blev faktiskt väldigt kär i den här tapeten nu. 

3 Comments

 • Flora
  15 maj, 2020 at 13:15

  Tapeten var ju helt magisk! Men svårt färgval – gillar röda blommor bättre, men samtidigt var det så snyggt med den ljusblå bakgrunden. Ska bli kul att se vilken du väljer och vad du hittar på med den !

  Reply
 • klara
  15 maj, 2020 at 21:57

  jag har också upptäckt pelargonier i år. det känns som det tydligaste exemplet på att jag till slut ändå kommer bli precis som min mamma.

  och hm, tror ändå den rosa var finast. det var snyggast med den lite varm-vita bakgrunden tyckte jag.

  Reply
 • Annika
  18 maj, 2020 at 20:04

  Jättefin tapet ju, jag gillar nog vita blomman bäst.

  Reply

Leave a Reply

%d bloggare gillar detta: