Loppis och återbruk

Ska loppis vara en skam? Really?

 
 
Det finns en sak som jag gått och stört mig på länge. Jag har tänkt skriva om det länge men bestämde mig nu när jag var inne på Elsa Billgrens blogg och fick läsa vad hon får ta emot i sina kommentarer. Hur hon skulle trigga andra till köp genom allt hon visar upp och drömmer om. 
 
Alla tycker vi olika men jag tycker att vi behöver ha en sund inställning men också att vi behöver tuffa till oss lite. Vi behöver jobba med oss själva. Vi kan inte bara skylla på att en influencer får oss att konsumera mer, vi behöver ha ett större egenansvar än så. Tanken med min blogg är inspirera till en känsla, att plantera små frön av kreativitet i era sinnen och dela med mig av finheter jag träffar på. Precis som jag inte köper allt jag bloggar om så tycker jag inte heller att någon annan ska göra det. När jag ser något fint hemma hos någon annan och jag känner att jag vill ha en likadan sak så bläddrar jag vidare och är det något jag fortfarande går och tänker på några dagar senare så kanske det är något som jag VERKLIGEN vill ha. Inte bara något som tilltalar mig för stunden eller för att det passar så bra hemma hos personen på bilden. Ställ dig frågor som ” Kommer det passa lika bra hos mig?”, “behöver jag verkligen sån?”, “kan jag göra en likadan?”, “finns det på andrahandsmarknaden”? 
 
 
Weronica lånar böcker på biblioteket. Visst känns det lite som att vi har glömt bort att man kan göra det? Om ditt bibliotek har tråkigt utbud så önska så kanske de tar in?
 
När jag var inne på Elsas blogg och läste bland kommentarerna så var kritiken att hon hela tiden vill ha en massa saker och drömmer om saker. Och att konumstionen aldrig är bra även om man handlar på loppis. Måste inte vi handla på loppis för att loppisarna ska kunna leva? För om vi handlar mer på loppis och mindre nyproducerat så skulle väl planeten må mycket bättre? För det är ju inte riktigt så att det inte finns tillräckligt med saker för loppisarna att sälja? Jag tycker, att när man lägger skulden på en influncer så gör man det ganska bekvämt för sig själv. Som att skylla på godiset i matbutiken, restaurangbesöken och netflix för att man gått upp i vikt och inte kommer i väg för att träna. Känner man att man tycker att den bloggen man läst bara handlar om konsumtion och att du mår dåligt av det? Sluta läs den eller skaffa ett ny mindset. Inspireras av de andra fina sidorna en person har. Sen så kan man såklart göra det på olika vis, man kan peppa en influencer till att visa mer av det du tycker är bra. Kom i håg att det är en person som finns bakom den där bloggen. Det är inte en papperskorg att dumpa dina åsikter. Be kind! Säg det på ett snällt vis. 
 
Känner du att du inte mår bra av ett instagramkonto, bloggare, personer i din närhet så måste man ju komma fram till en förändring själv. Precis som både Weronica och Johanna skrev så behöver man ju inte springa till närmsta butik ( precis som företagen vill) och köpa allt i annonsen, men man kan inspireras. Istället för att köpa en blombukett kan man plocka en själv. Klicka ner netflix och använd hjärnorna. Vi är smarta! Alla vet vi väl vid det här laget att det inte går att få det precis likadant som någon annan. Vi måste göra det på vårt eget vis. Vi har olika förutsättningar. Jämför dig aldrig med någon annan, skapa ditt eget hem. Inspireras av andra men gör det på ditt sätt. Det är det som är så fint med loppis tycker jag. Är det någonstans förutom att ärva eller att få så är det ju loppis. Där kan man köpa något och testa sig fram lite med nya stilar utan att det sker någon större skada på miljön. Tvekar jag så brukar jag inte köpa när jag är på loppis. “Älskar jag den här?” Kommer jag fram till att svaret är nej så låter jag den stå kvar tills det kommer någon som förhoppningsvis kommer att göra det. Det är förmodligen så man kommer fram till vad man vill ha i sitt hem. Köp med hjärta och smarthet. Ha en inre checklista. Älskar jag den? Kommer den hålla länge? Klart att vi behöver köpa nytt ibland men försök alltid att tänka andra hand och hållbarhet. Handlar vi färre nya prylar så tvingas företagen att styra om fokus och möta våra krav på kvalitét. 
 
Loppis är också något helt annat än bara ett miljövänligare alternativ. Det ger många människor chansen till ett jobb då de har olika svårigheter i livet, en del slipper sitta hemma ensamma och de får komma ut och vara sociala. Pensionärer som saknar att umgås med folk kan komma och bidra med all sin erfarenhet och vara aktiva. Pengarna går på många loppisar till välgörenhet och hjälper allt från hemlösa i Sverige till fattiga människor i andra länder. Så hur kan det vara dåligt? När människor flyger flera gånger om året, köper billiga plagg som noppat sig innan tvätt och så vidare? Jag tror att loppis behöver bli ännu mer vardag, då tvingar vi företagen att tänka om gällande kvalitet och tillverkningsprocesser. 
 
 
Johanna hittade ett gratis Piano på blocket. 
 
 
 
Det går kanske inte för en person att göra noll avtryck i miljön men gör så gott du kan! Försök verkligen! I stället för att ge dig på de som konsumerar, hur kan du vässa dig själv? I frågasätt dig själv. Utmana dig själv! Kanske har du aldig köpt ett plagg på loppis? Kanske är du bäst på att hitta bra och coola grejer på loppis? 
 
Du har en utmaning framför dig! 
 
Lär dig sy. Lär dig att hitta saker via andrahandsmarknaden. Inspirera andra till att göra som du. Ifrågasätt sortiment. Köp inte saker som inte håller! 
 
Var tuff men snäll. 

4 Comments

 • Beatrice
  23 januari, 2020 at 20:12

  Jag har precis hittat hit genom någon annan på Bloglovin, och är så glad för det! Välskrivet, vettigt och välgenomtänkt, känner jag. Mycket glad över att ha hittat din blogg! Och superviktigt ämne, dessutom. Tycker också att folk klagar lite för mycket på fel saker och tänker igenom sina aktioner och reaktioner lite väl lite innan de agerar. Framförallt när det kommer till influencers, och speciellt såna som normalt sett gör ett ganska gediget jobb för bra grejer, dessutom. Tycka vad man vill om Elsa (jag älskar podden men inte bloggen, t.ex.), men hennes gedigna intresse för loppis är ju verkligen en bra grej!

  Reply
 • Amanda
  24 januari, 2020 at 09:20

  Håller med dig H E L T!

  Vi kommer ju alltid behöva konsumera, alltså köpa saker; mat, kläder, inredning osv. Men att handla cirkulärt där prylar byter hem och dessutom gynnar välgörenhetsverksamheter är så klart ett ickeproblem?! Vad skulle problemet vara? Att vi köper en plastpåse till sakerna då? Möjligtvis om vi tar bilen dit är ju inget bra men annars?! Cirkulär konsumtion ÄR framtiden!

  Bra inlägg i debatten!
  Kram

  Reply
 • Emma
  24 januari, 2020 at 21:40

  Vilket fantastiskt bra inlägg! Du har helt rätt, vi har alla eget ansvar. Att prata och skriva om saker som vi skulle vilja ha är inte samma sak som att köpa alla de där sakerna. Det är samma sak som alla mina resedrömmar, skulle jag genomföra alla mina drömresor skulle jag stå för mer än min andel av utsläppen. Men medan jag bara drömmer och tänker orsakar jag inga utsläpp alls!

  Reply
 • Jenny
  22 februari, 2020 at 12:30

  Loppis bygger ju på att det finns människor som köper nya saker och sen skänker till loppis. Köpte vi alla enbart vad vi behövde och verkligen ville ha skulle det ju inte finnas mycket saker på loppis. Men! Vi är ju så långt ifrån det just nu så det är ju inte ett problem. Det finns ju ingen brist på second hand varor nu. Vi skickar ju till och med massor utomlands.

  Håller helt med om att det borde vara var och ens ansvar att analysera sina habegär istället för att skylla på andra

  Reply

Leave a Reply

%d bloggare gillar detta: