Blommor och trädgård

När mamma och jag var till Sofiero

Jag ville ju såklart visa min mamma Sofiero då hon var och hälsade på i mitten på Juli. Det är helt fantastikt att kunna följa Sofiero med årstiderna. De här rabatterna med persikofärgade  fingerborgsblommorna och urnorna på piedestal kändes väldigt
parisisk jardin. Så pampigt att ställa mitt i en rabatt som är inramad av buxbom. 
 
Men den här rabatten är min favorit. Den förmedlammar verkligen den känslan jag vill ha i mina rabatter. Vildvuxet och fullt med blommor att göra fina sommarbuketter av. 
 
Den där tapeten igen. Ser ni så fint den gifter sig med det randiga tyget på stolen? Skira gardiner i fönstret på tunn stång i mässing. Vackra ramar med kärleksfulla fotografier i. Tänk känslan att bo i det rummet med utsikt över den stora gräsmattan
utanför. Det här är ju kronprinessan Margeretas rum. 
 
 
 
På samma våningsplan visas ju utställningen ‘Josef Franks Flora’ och precis vid ingången till den står en piedestal med en otroligt vacker blomsterdekoration med vad jag gissar är mestadels plockat i trädgården. 
 
Med lite mörkare träslag och klassiska ränder ser vi drottning Louise rum. Randiga gardiner alltså, finns det något finare och mer klassiskt? 
 
 
Vi gick såklart in i pelargonhuset också. Eller orangeriet som nu är fyllt med tema Pelargoner. Fyllt med massor av perlagoner i alla dess färger och arter. 
 
 
Såpnejlika, Flox och Riddarsporre 
Spännande kombination färger. Egentligen så är det nog vanligast att man kör i de vanliga hjulspåren. Man har en färgskala som man håller sig till. Rosa, blått och vitt kanske? Det är ju ganska svårt
det här med rabatter. Det är ju textur, form, färg, jord, läge, stort, litet, högt och lågt. Jag har några misstag i rabatten. Funkiorna jag satte i våras är fortfarande klena, vi får se om de växer
till sig till nästa vår. Nävorna jag satt är bara skelett kvar. Något djur som rensar hela plantorna för andra året i rad så jag tror jag skippar dem framöver. Sen så vet jag inte varför jag planterat
ganska knalligt rosa rudbeckior. Men nöjd över att brudslöjan är rejäl i år. 
 
Axveronica tror jag. Rätta mig om jag har fel. 
 
Jättevädd.
 

2 Comments

  • Fredrik
    15 augusti, 2020 at 12:16

    Hej, perennen du är osäker på ser ut att vara ett läkesilverax, Actaea racemosa

    Reply

Leave a Reply

%d bloggare gillar detta: