Hemma hos oss

Det runda bordet och lite kökstankar

 
Ser verkligen nu hur liten vår dörr ser ut i köket. Det är nog för att draperiet sitter högre upp än dörrposten till sovrummet och för att högskåpen är väldigt höga. Och för att vi har högt till tak. Nå, det var inte det jag skulle prata om utan jag skulle förklara min kärlek till det här bordet. Passar bra med våra böjträstolar från Thonet. Älskar att duken med blocktryck blir så kort, som en liten gardinkappa. Som en lite för kort lugg liksom. Är så glad att jag köpte den och nu måste jag ge mig ut på jakt efter fler runda dukar. Kan vara en liten utmaning på loppis men inte helt omöjlig. Jag vet inte om jag inbillar mig men vi har blivit mer pratsugna och tittar mer på varandra när vi äter numera. Bordet blir inte heller lika stökigt för det går liksom inte. Men såklart samlas högen med post någonannanstans. Note to self: Måste hitta tydliga platser för allt. 
 
Blev så inspirerad av Billgren Woods köksavsnitt idag. Vårt kök är ju ganska stort, hela 7 meter långt men inte en enda vägg är befriad från dörröppning eller fönster vilket ställer till lite problem. Ytorna vi har att förbereda mat på är väldigt begränsade på grund av väldigt lite bänkyta. Vi har en väldigt bred spis och en väldigt bred diskho som tar upp mycket plats. Gillar det såklart, det är fantastiskt att kunna diska upp en stor plåt i diskhon. Har genom åren pendlat mellan att vilja riva ut allt till att inte göra något alls med köket. Det viktiga för mig är att inte förhasta något, att beslut får växa fram. Jag vill att valen ska kännas självklara och det är viktigt att tröttas ut av trender mentalt för att spara det man gillade i ett slags mentalt bibliotek. För det man verkligen gillar tror jag hänger kvar oavsett om det blivit utjatat. Jag har också mer och mer blivit bekväm med tanken att ett kök måste inte vara ett kök med skåpr från en och samma leverantör. En köksö behöver inte vara en modul med skåp och lådor som har en spis eller diskho. 
 
 
I stället för högskåpen skulle jag vilja ha ett serveringsskåp som ger rummet mer karaktär som det här från Bukowskis. Ett vackert skåp att vila ögonen på och dessutom praktiskt förvaring. Lådor för finbestick, stearinljus, servetter och plats för porslin som man inte använder så ofta. 
 
 
Och mycket plats för glasburkar med mjöl, socker, havregryn och annat. 
 
 
Jag vill hitta en enkel och lite mysig lampa i stil med Josef Franks taklampa 2444. Tänker att det är mysigare med tre ljuspunkter än bara en. Vi får se om jag kan hitta något liknande på loppis. En 2444 får gärna hänga på lampavdelningen nästa gång jag åker dit.
 
 
En sån här bänk kan jag tänka mig att ha lite som en köksö men ändå lite intill en vägg. Allt i ett kök behöver inte vara samma. Varför måste det vara så i ett kök när det inte är det i ett annat rum? Nej såklart det inte måste. Det finns inga måsten. Man bestämmer själv sina måsten om man ens behöver ha några. Skulle vara fint behålla skivan men måla skåpet. Nåja, jag är inte riktigt där ännu. Först ska dörren målas och ett handtag fixas. 

1 Comment

 • Maria A
  22 november, 2019 at 10:28

  Så himla trevligt att läsa om någon som tänker lite annorlunda när det gäller kök!
  För flera år sedan var jag inne på att "stycka upp " köket i delar, fem meter bänkrad är svårt att få mysig… Det gör mig glad att fler vågar tänka utanför ramarna.
  Den dagen jag äger ett boende, då kommer jag göra mina drömmars kök!

  Reply

Leave a Reply

%d bloggare gillar detta: