Jul

Jul och konsumtion

Julen är snart här. Och som vanligt konsumeras det åt höger och vänster, det slås nya rekord varje år. Och egentligen så är det väl inte själva antalet kr som är det hemska. Utan att vi köper mer än vad som behövs och uppskattas. Att det är så många paket som är det viktiga och kanske inte alltid vad man får. Det är dags att tänka på vad vi köper och ge bort saker vi vet kommer användas och att kanske köpa den där saken som önskats länge framför att ge en snabb men kort glädje som de flesta leksaker ger. Julklappar är lite att jämföra med kolhydrater faktiskt. Många onödiga julklappar som är i dålig kvalitet för att bara fylla ut – ger en snabb men kort lycka. En julklapp i bra kvalitet som både kommer hålla intresse och kvalitet – långsam kolhydrat. Vi behöver tänka på vad vi stoppar in våra hem precis som vad vi äter. Ha en bra balans. Jag kommer såklart köpa julklappar men vi håller nere på antalet. Det kommer julklappar från fler håll till barnen ändå. Så det brukar bli ett gäng ändå. Det är ju också vi vuxna som från att barnet är litet sätter ribban för vad barnet kommer förvänta sig.  Ofta vet barnen knappt vad som önskas, de har ju faktiskt det mesta nuförtiden. Börja planera redan nu är min plan för att undvika panikköp. Och såklart kan man passa på att fynda på blackfriday men jag tycker man ska se till att köpa något planerat än att bara köpa för att det är billigt och man får mer för pengarna. 
 
Hur tänker ni med julklapparna? 
 
 
 
Elsa Billgren är en bra inspirationskälla till att tänka på miljön när det gäller det mesta. En hemmastickad tröja och loppisfynd blir hur fina presenter som helst! Och det finns ju dessutom en massa pengar att spara, oftast kan man hitta vanliga sällskapsspel som Monopol för två tjugolappar. Oftast är det knappt användna heller. 
 
 
Ett perfekt tillfälle att köpa något snyggt till barnens garderob som de behöver. Mini Rodini har många fina värmande plagg i ull som är sköna. Sen kanske inte alla barn hoppar högst över just den presenten jag vet men de är kanske gladast när de kommer in efter en dag utomhus? En bra sak att tänka på är att försöka styra upp en önskelista med barnen och kommunicera med släkten så det blir saker som inte läggs på hög. Kanske kan man samla ihop till en dyr present om det är tunnt i plånboken. Med planering funkar det mesta!
 
 

No Comments

    Leave a Reply

    %d bloggare gillar detta: