I fredags så bakade min man småpajer som vi hade till efterrätt efter kräftorna. Och jag lovade ett recept så här kommer det! Pajen är underbar! Seg kola med havssalt och perfekt med lite syrliga vinbär till. En skopa vaniljglass och rabarber hade också fungerat bra till om man vill. Skriv gärna en rad om ni testar. Receptet kommer ursprungligen från Ica.se
Kolapaj med havssalt
Pajdeg
125 g smör skuret i bitar, 1 dl socker, 1 dl havregryn, 2 dl vetemjöl och 1 tsk kanel.
Kolafyllningen
3 dl vispgrädde, 1,5 dl ljus sirap, 1,5 ljust muscovadosocker, 1,5 tsk vaniljsocker, 75 g smör och 0,5 tsk flingsalt.
Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader
Vi börjar med pajdegen och smälter smöret. Blanda sedan smöret med socker och havregryn. Efter det blandar du mjöl och kanel och häller sedan ner i havregrynssmeten och arbeta ihop till en deg. Tryck sedan ut degen i en form med löstagbar kant eller i smörade små formar. Har du en stor form så är 22 cm perfekt. Ställ in i kylen i ca 30 min.
Grädda sedan pajskalet i kylen i 10 min i mitten av ugnen. Låt den sedan svalna.
Vi fortsätter sedan med kolafyllningen. Koka upp grädde, sirap och muscovadosockret i en vid kastrull och låt sedan koka i ca 20 min. Glöm inte att röra om då och då. Testa efter hand om kolan är klar genom att droppa ner lite kola i ett vattenglas. Om kolan inte flyter ut men är hård nog att forma så är den klar. Den ska vara mjuk.
Ta av kolafyllningen från spisen och häll sedan i smöret som är skuret i bitar tillsammans med vaniljsockret. Låt det sedan svalna helt. Häll smeten i önskad form och strö sen över flingsaltet. Ställ sedan i kylen i minst en timme.
Ta fram en stund innan servering så inte kolan är för hård. Servera med något syrligt ( vinbär, rabarber, hallon, lingon) och gärna med vispad creme fraiche om man vill. Eller vaniljglass.
No Comments