Blommor och trädgård

Att plantera lökar

Ja, att plantera lökar. Jag har gjort det någon enstaka gång. Någon liten lök någon gång. Någonstans. Men det ska visst bli ändring på det har jag bestämt. Eftersom jag har möblerat om hela min rabatt och gjort mig av med lite ogräs och elände så är det nu lite tomt på vissa ställen. Och där! Just där tänker jag att rabatterna ska få svämma över av tulpaner, Alliumlökar ( som jagar bort sorken också), Narcisser och en hel del annat. Och för att det ska bli så bra som möjligt så har jag nu gett mig på att läsa på lite. För det är visst inte bara att gräva ner på första bästa ställe och hursomhelst.

Plantera löken på hösten, helst i september men det går ända tills tjälen går i marken. Ju längre upp i landet desto tidigare kan jag tänka mig? Man måste ha med sig att olika lökar kräver olika djup och kräver kanske lite avstånd till grannlöken. Det är här jag tycker det blir tråkigt. När man inte bara kan gräva ner hur som helst som man kan göra med de flesta andra växter. Men jag tänker att man får väl anstränga sig lite om man vill ha det fint.

Men man ska tydligen tänka så här: Löken planteras i en grop som är 2-3 gånger så djup som själva löken. Den spetsiga sidan upp. Man kan passa på att gödsla löken med lite Benmjöl när man ändå håller på så får löken lite näring. Fyll på med jord och vattna. En liten skylt kan ju vara bra också så att man har lite koll på vad man planterade egentligen. Man tror att man kommer i håg. Att tänka på! En skylt som tål snö och väta så att man kan tyda skylten också.

En bra grej är ju också att plantera så att inte alla lökar blommar samtidigt. Och att man samlar dem i grupper och inte sprider ut dem för glest. Och som med allt annat så är det ju viktigt med planering. Jag tänkte att jag ska planera bra, kolla upp vilka varianter jag vill ha och läsa på lite mer innan september är här.

Checklista!

  • Leta upp de finaste sorters lökar jag kan hitta. Gärna ekologiska.
  • Planera in vart jag vill ha dem i rabatten och hur mycket jag behöver.
  • Inköp av lökar, benmjöl och skyltar.
  • Läsa på lite om var enskild sort.
  • Plantera innan frosten kommer. Tillsätt benmjöl och vatten!

No Comments

    Leave a Reply

    %d bloggare gillar detta: