Resor och utflykter

Josef Franks okända akvareller och Tomarps Kungsgård

 
Hej på er! Hoppas att allt är fint med er. Alltså vilken crush. Skulle vilja bo här tack. Älskar de raka linjerna men samtidigt det gamla. De vackra fönstrena, tegeltaket och träden som klättrar mot fasaden. Och där inne mellan husen gömmer sig en innegård som solen når. Helt fantastiskt. Det är alltså Tomarps Kungsgård i Kvidinge i norra Skåne som jag pratar om. Igår var vi där, mamma, Andreas och jag. 
 
 
Vi åkte alltså hit mest för Josef Franks okända akvareller. Och wow. Först Lena Anderssons akvareller och sen detta. Vilken ynnest att få ha detta inpå hörnet. Josef Franks akvareller är så otroligt inspirerande och fängslande, den ena lika vacker som den andra. Akvarellerna har han målat på sina resor runt om i Europa och främst då i Spanien och södra Frankrike. 
 
 
En av de finaste tevagnarna som finns.
 
 
 
Vacker dukning med servisen Napoleon Ivy av Wedgwood på söta tabletter av Josefs egna mönster. 
 
 
Om jag hade fått bo på denna gård så hade jag velat att denna hörna skulle ingå i min ägo, det vill jag iof oavsett. Den vackra sängen har Josef Frank ritat för Svenskt Tenn. Lägg också märke till den dekorerade väggen med bilder ur någon flora. 
 
 
Älskar den lilla buketten och kannan tillsammans med brickan som plockar upp färgerna ur textilierna på väggarna runt sängen. 
 
 
Och volanger på sängkläderna! Såna här stora volanger också! Så otroligt fint! Något för den händige att sy. 
 
 
Hyllan med med böcker som lästs om och om igen tillsammans med Estrids lilla ekollonvas. Fint! Den lilla hörnan är inspirerad av Estrid Ericssons egna sovalkov. 
 
 
Mönstret “Drinks” ritades av Josef Frank på 1940-talet. 
 
 
När vi kollat färdigt på utställningen gick vi ner till fiket och beställde med oss fika som vi tog med oss ut på den fina innergården. Drömmer om en sån här innegård också. Vindstilla och som solen når ner till. Med kullersten, höga stenväggar och vinrankor som klättrar upp mot solen. 
 
 
Fin duk och otroligt gott fika. Jag valde kladdkaka och den var helt perfekt. Viktigt att chokladen är mörk. Mycket choklad ska det smaka. 
 
 
 
 
Så nöjd!
 
 
Missa inte baksidan där du kan träffa på ankor och påfåglar. 
 
 
Så fint med träd som växer intill huset. 
 
 
Baksidan är så fin. Älskar den lilla ingången och växter som klättrar för att bli en vägg. Och så en spontant placerad stol bara sådär. Och lampan över dörren. Missa inte att spana in fågelboet uppe på taket. Vad för fågel bor där tro? 
 
Tomarps kungsgård är ett slott vars äldsta delar är från 1200-talet och uppfördes från början som  som ett hus som nu är inmurat och dolt av senare utbyggnad. På 1500-talet byggdes det ut till en renässansborg omgiven av vallgravar och en del av dessa finns kvar idag. 
 

3 Comments

 • Caroline
  13 juli, 2020 at 09:27

  Sååå fint!! Vill också dit:-)
  Kram Caroline

  Reply
 • Lena
  13 juli, 2020 at 14:41

  Hallå där skåning med sjukt bra smak! Jag och min man ska bila ner från Stockholm till Österlen och Talldungen i slutet av nästa vecka, och börjar klura på att kanske sätta in ett till övernattningsstopp innan, för att inte behöva stressa. Du som har gett så himla mycket bra tips gällande nordvästra Skåne, har du något bra tips på nordöstra? I krokarna runt Hässleholm och Kristianstad?

  Reply
  • Terese
   14 juli, 2020 at 11:07

   Hej där! Tyvärr har jag jättedålig koll! Men det finns en loppisguide som sträcker sig över hela Skåne som finns att plocka hos de som är med i den. I Hässleholm hittar du bland annat PMU secondhand och Rg:s secondhand. I den guiden finns 330 olika loppisar och många på östsidan. Kan tyvärr inte svara på vilken som är bra och inte då jag inte varit där.

   Reply

Leave a Reply

%d bloggare gillar detta: