Betalt Annonssamarbete

Dags att planera höstsådd

 
Betalt annonssamarbete tillsammans med Impecta Fröhandel
 
 
Juni, juli och augusti. Snart är sommaren över och tiden för de sent blommande växterna är här. Allt grävande, påtande, planterande och njut av trädgården minskas för varje dag. Ofta är det så här års jag ångrar lite vad jag inte gjort tidigare. Planterat de där lökarna i höstas som jag ville njuta av på våren, att jag kom i gång för sent med vissa fröer så de kom i gång alldeles för sent, att jag planterade så mycket som jag sen glömde bort i uterummet och de torkade bort. Men vet ni? Jag har läst på lite. Man kan faktiskt sprida ut trädgårdsodlandet över hela året om man vet att man lätt tappar en del av de bollarna man hade i luften när våren kom. Det finns perenner som kan sås nu i augusti och till sen höst. En del perenner kan man så och låta stå ute i skyddat läge under vintern då de behöver kylan som en naturlig vila innan de kommer igång till våren. Och det är faktiskt en hel del av godbitarna vi har i våra trädgårdar som går att tjuvstarta med till hösten när vi kommer att vara inne mer. Jag har faktiskt aldrig sått något så sent på året, jag har alltid tänkt att det inte finns så mycket man kan göra innan februaris slut. Men vad sägs om lavendel, stjärnflocka, ramslök, kattmynta, såpnejlika, rosenvial, hasselört, fingerborgsblomma, löjtnantshjärta, jättevädd eller gullviva? Listan kan göras lång. Tänk vad mysigt att sitta med datorn uppkrupen i soffan med en kopp varm choklad till hösten och planera och beställa hem lite fröer? Jag beställer alltid från Impecta som är ett svenskt familjeföretag. Fröerna kommer enbart från Julitas egna odlingar och utbudet av kulturarvssorter och ekologiska fröer är stort. 
 
Spetsmössa funkar också!
 
Så här vild känsla vill jag ha i mina rabatter. Precis som på Sofiero. Det kräver lite planering såklart. 
 
När hösten kommer och det är som mysigast så ska jag sätta mig ner och planera rabatten ytterligare. Nu har jag en del luckor att fylla, ja en del växter har helt enkelt blivit djurmat till både sniglar och steklar. Och eftersom jag brukar vara sent ute så brukar det sluta med att jag köper färdiga plantor och det brukar bli ganska dyrt. Ja ni vet ju hur det är, man vill ju helst ha 3-5 stycken av varje sort annars blir det inte så fylligt i rabatten. Så jag tänker att om jag har lite framförhållning så löser det sig. Med växter som stått ute och blivit härdiga redan från start så riskerar jag inte att de torkar bort i uterummet. Och med fröer kan jag så många plantor mycket billigare. 
 
 
Pelargonnäva ‘Sweetheart’ kan du så augusti till oktober
 
Lavendel har jag massor av i trädgården, verkligen massor. Säkert över 30 plantor så det räcker. Det är nog det som känns allra bäst i hjärtat. Det är säkert hundratals flygande insekter som humlor, bin och fjärilar i lavendeln dagligen. Jag gillar där det är lite så yvigt och vilt i rabatterna och jag har förälskat mig i jättevädd som är hög och vackert ljusgul. Det är så fint med kontraster, högt och lågt, stort och smått. Stor bockrot tycker jag också är så fint. Det vill jag ha mycket av. Och Löjtnantshjärta, ack så vackert. Både rosa och vit är ju så fint. Och lyssna på det här då, Pelargonnäva! Eller kattfot. Minns kattfot som växte intill kohagen vid farmor och farfars sommarstuga när jag var liten. Den såg verkligen ut som en liten trampdyna och var mjuk att stryka fingret över. Ja, det här kommer krävas lite planering och lite tid. Men tänk, man har ju hela långa hösten på sig! 
 
 Löjtnantshjärta ‘Alba’ , kan du så september till november
 
Foto: Impecta Fröhandel och Terese Wahlberg ( spetsmössa och sofiero)

No Comments

    Leave a Reply

    %d bloggare gillar detta: