Blommor och trädgård

Josef Franks Flora

 
I dag var jag på pressvisningen för Josef Franks Flora på Sofiero som är ett samarbete mellan Sofiero och Svenskt Tenn. Jag har väntat och längtat och idag så äntligen! Tygerna är ju så otroligt vackra i sig men de lyfts ännu mer i denna vackra miljö. Den vackra trätrappan, ljuset som letar sig in genom tyget, den vackra buketten och fotografiet på Josef. Allt kopplas samman och ger varandra extra liv. 
 
 
@kullafloristen har skapat helt otroliga vaser fyllda med buketter som tar andan ur mig. 
 
 
Hawaii i den ljusa varianten. Så vackert att hänga tyget så att det ser ut som lager på lager och nästan som volang. Tänk så drömmigt om man fick ha en klänning i det här mönstret. Eller en gardinlängd som är sydd så att det bildas olika lager. Hawaii ritade Josef 1943-1945 och inspirationen hämtade på Metropolitan Museum of Art i New York. 
 
 
Ännu en magisk bukett. En otrolig mix av blommor och inte det vi är vana att se i buketter. Älskar att den är så yvig och blandad med kvistar, gräs, syrén och tulpaner.  Fint med ljusgrå målade brädgolv och snickerier.
 
 
På väggarna, mönstret Nippon. Lite av ansiktet utåt kan man säga. En otroligt vacker sammansättning av färger som ljusgul botten som känns som en syrlig citronsorbét tillsammans med starkare färger. Lite som jag skrev om i tidigare inlägg men med ljusblått. Nippon flirtar med japan och ritades av Josef Frank 1943 – 1945. 
 
 
Vackert att låta växter ta för sig och bli en del av inredningen. Låt växterna ta för sig, släpp ur dem ur stela bågar och låt dem växa som de är ämnad att göra. Låt den klättra om det är en klätterväxt. 
 
 
Delhi. Så vackert tyg med de gröna bladen, de rosa blommorna och små söta fjärilar. Mönstret Delhi ritade Josef under åren han bodde i New York. Så vackert detta rum var. Jag hade såklart kunnat fota hur många vinklar och rum som helst, men jag tänker att jag sparar lite till er. Fint med Philodendron som klättrar på stolen som Josef Frank ritat. 
 
 
Ramarna med de utklippta mönstren beskriver vilka frukter, grönsaker, blommor och djur som finns med i textilierna. Dessa fanns nog vid alla tyger tror jag. Så smakfullt och kreativt att dela med sig av kunskapen på det här viset. 
 
 
 
 
Primavera. Känner hur jag upprepar mig själv med varje tyg, att “å vad fint det är” men det är som samtalet jag hade med en kvinna på utställningen, att för varje rum man går in så får man en ny favorit. Hur skulle vi kunna gå därifrån? Den helt otroliga utsikten från slottet, utöver dalen med alla rhodedendron och havet. Danmark som syns där i fjärran. Sofiero är så mycket mer än ett slott och slottsparken. Det finns så mycket mer att upptäcka. Växthus, berättelser om kungligheter, surrande humlor, dofter, ett slags balsam för själen. Personligen tycker jag att ordet slottsträdgård kan låta lite stelt och jag tänker buxbom och grus. Men Sofiero är något alldeles speciellt. Ett perfekt utflyktsmål för alla åldrar, stora ytor att röra sig på. Jag har såklart inte bara kollat in Josef Franks Flora utan en hel del annat som Sofiero har att erbjuda. Men jag får be att återkomma till det. Primavera var det ja. Ett helt otroligt mönster som trots att det innehåller mestadels vårblommor ( Tulpan, Scilla, Hyacint, Bellis, Viol, Anemon och Förgätmigej ) så tycker jag att det är ett mönster med färger som känns minst lika aktuella höst och vinter. Primavera ritades i början på 1920-talet. Tänk! Nästan för 100 år sedan. 
 
 
 
 
Kunde såklart inte låta bli att fota mina skor som matchade mönstret Drinks perfekt. Ni ser färgerna va? Mönstret föreställer plantor och frukter av kaffe, te och kakaoböna och ritades av Josef Frank under hans tid i New york. 

 
Nippon igen. 
 
 
Avslutar med denna helt otroliga buketten som jag kommer drömma om. Det ska bli så spännande att se vilken bukett som står där nästa gång. För jag är inte klar med den här utställningen. Vilket är ditt favorittyg? Kolla gärna in på min instagram @elisabethterese.se där jag har mer bilder och även lite videos under höjdpunkter. Hatten av för alla iblandade i denna utställning. 

2 Comments

 • Nettan
  30 april, 2020 at 06:40

  Tack söta du för alla fina ord!

  Reply
 • Anonym
  22 juni, 2020 at 17:34

  Wow! Blev helt tagen av allt. Så fint med tyggen i trappan o växterna på stolen. Lite som en saga i verkligheten.

  Ha en fin vecka!!!

  Reply

Leave a Reply

%d bloggare gillar detta: