Nyfiken på

Nyfiken på Sofia”Mokkasin”Jansson

Även om vi vet ganska mycket om Sofia “Mokkasin” vid det här laget så är det alltid kul med att få svar på frågor man inte visste att man hade. Och att låna bilder ur hennes arkiv var inte det enklaste. Tusentals bilder, alla  sagolikt vackra! Jag älskar hennes kreativitet och att hon skapar så miljömedvetet, från grunden och ur sin egen fantasi. Det är så underbart att se att de mest magiska kan man skapa med loppisfynd, tyg, färg, papper, sax och en kreativ förmåga. Jag ställer fortfarande frågan som jag undrat över länge, varför finns det inget Sommar med Sofia? Tänk er Sofia och Linn renovera och inreda ett gammalt hus? Så otroligt skumt att det inte hänt ännu.

Hoppas att ni gillar läsningen! Och stort tack till Sofia för din tid och engagemang!

 

sofia_jansson600

 

Vem är du? Jag heter Sofia Jansson och bor med min man Kristo och våra fyra barn Liv, Viggo, Charlie och Nomi i Katrineholm. En stad som jag växte upp i men lämnade för Stockholm i femton år. För nio år sedan flyttade vi tillbaka, helt oplanerat och något som vi aldrig tänkt. Men vi bor kvar och trots att det var nästintill chockartat i flera år så har vi äntligen landat. Sådär nio år senare, hahaha!

Vad gör du? Väldigt mycket olika saker, kanske har jag världens roligaste jobb! Aldrig tråkigt på jobbet liksom. Jag arbetar som fotograf, stylist, bloggar och tar mig i stort sett för de kreativa uppdrag som kommer i min väg och som jag känner ligger mig varmt om hjärtat.

Vi kan kolla hur den senaste veckan sett ut. Den ena dagen är aldrig den andra lik. Jag har gjort kampanjbilder för ett franskt företag, Numero 74. Då både fotograferar och stylar jag. Oftast innebär det ett omfattande förarbete då jag oftast skapar individuell rekvisita för varje plåtning vilket innebär en hel del remake, måla och bygga rekvisita av olika slag. Samtidigt syr vi kostymer inför Katrineholms 100-årsjubileum, sex kostymer i Alice i Underlandet-stil. Vi har också byggt en skyltning som ska upp senast imorgon i ett av kommunens skyltfönster. Jag kan avslöja att det kommer bli ett Katrineholm i miniatyr och vintervärld. Jag har varit på möte och planerat scenografi för en musikal till våren. Och ett annat möte för ett kommande bloggsamarbete. Förövrigt har vi nyligen stängt min butik Mokkasin som har drivits sedan 2009, med allt vad det innebär, och planerar nu uppstarten av en ny liten shop som bara kommer innehålla mina egna fotoprints samt egna samarbeten. Och så lite blogg på det.

mokkasin-inspo1-5

mokkasin-for-numero-74-4

Hur bor du? Vi bor i ett stort trähus byggt 1913. Jag älskar vårt hus för att det är liksom vi och fyllt med sådant som just vår familj vill omge sig med. Jag har aldrig trott på inredningstrender när det kommer till det egna hemmet. Jag tror att ett hem blir härligt när det är just personligt, när det speglar människorna som bor där. Det är viktigt att hemmet är just den plats där du älskar att vara. Så pass mycket tid är vi ändå i vårt hem.

Hur startar du din dag? Oftast går jag upp ganska tidigt för att jobba lite grann sedan väcker jag de fyra barnen, och då rivstartar alltid dagen på ena eller andra sättet. Jag har alltid en vision om att det ska vara lugnt och fint så jag tänder ljus och har mig. Sedan är det alltid någon som vägrar gå upp, en annan som glömt göra läxan, en tredje som inte hittar skåpnyckeln och en fjärde som kanske får något slags klädbryt. Så en lagom dos av kaos börjar nog oftast dagen men det är nog lite så när man är en stor familj.

Skogen, havet eller stan? Jag har alltid hävdat att jag behöver stan, att det är där jag tankar energi och hittar inspiration, oftast i det lilla men ända att stadsbruset gjort mig gott. De senaste åren har jag dock insett att skogen gör detsamma med mig. Jag älskar att använda skogen som fotostudio och hittar lika mycket inspiration där som någon annanstans. När vi flyttade från Stockholm var jag helt säker på att jag skulle tappa en massa kreativitet och det blev precis tvärtom. Avsaknaden av ständigt informationsflöde har gjort mig gott och jag har landat min egen kreativitet utan påverkan av andras, jag är mer jordad nu.

20151213-mx8a7640-1200

Sommar, vinter höst eller vår? När jag var yngre sade jag alltid hösten. När barnen kom sade jag våren och sommaren för att det var så mycket enklare. Igår sade jag att jag gillar den här tiden allra bäst. En november utan snö men där löven fallit och ljuset är maximalt grått, det är hisnande vackert. Å andra sidan skulle jag tycka detsamma om allt var klätt i vitt eller frost. Du hör ju, jag kan inte bestämma mig. Jag älskar helt enkelt att vi har årstider här i Sverige. Jag älskar att se skiftningar och hur allt förändras.

Om du fick klä dig i max 3 modeföretags kläder/skor resten av ditt liv, vad skulle du välja? Åh hjälp, det där är ju jättesvårt. Redan nu har jag valt att konsumera kläder på ett uttänkt och hållbart sätt. Jag har sedan några år tillbaka en strikt klädpolicy om hur många plagg jag får köpa varje säsong och håller fast vid det. Jag försöker verkligen landa i vad jag tycker om allra mest. Men 3… Jag väljer Kavat som skor, helt enkelt för de jobbar hållbart och jag skulle kunna ha deras skor länge och genom hela året. När det kommer till kläder är det svårare. Jag hittar alltid sådant jag tycker om på Other Stories och deras kläder passar mig i form och så. Sedan handlar ju min ”nya” filosofi när det kommer till kläder att jag får falla för sådant som är jättedyrt om jag inser att detta är ett plagg jag kommer bära för alltid. Och då kan det ju handla om så vilt spridda designers, så jag går nog bet på den tredje.

Om du fick ta med dig max 3 saker till en öde ö, vad skulle du välja? Det går inte! Jag måste ha min familj med och de är fem. Om ingen av dem fick följa med eller om människor inte räknas som saker (vilket det ju faktiskt inte gör) skulle jag ta min kamera, min dator för att kunna redigera bilder och ett block tror jag. Fast då behöver jag en penna och då var det plötsligt fyra saker…

img_0832-1000x667-1

Vilka är de tre filmer eller serier som alla måste se? Jag är hopplös när det kommer till Tv-tittande, kanske är jag den som ser minst på TV av alla, haha. Min man har superkoll när det gäller serier men jag är lost. Han tipsar oftast men innan jag har kommit till skott har han redan sett klart den och oftast några till.

Det måste vara snällt och härligt, jag kan inte med att titta på otäckt och läskigt. Och skulle jag någon gång kolla på något som anses lite småläskigt av andra, blundar jag, håller för öronen eller sitter en filt 90 % av tiden. Girls tyckte jag om i början, sedan spårade det ur. Bloodline tyckte jag om, eller var den också för läskig när jag tänker efter. Och Bron, fast den har jag nog bara sett cirka 10 % av då den är alldeles för otäck egentligen.

Och numera är det lite samma med film, jag är hopplös där med. Jag älskar att se film när det är bra foto och snyggt. Jag kan hitta mycket inspiration i film men då ser jag ju inte filmen för sakens skull utan för allt det andra. När jag var yngre såg jag jättemycket film och älskade Krzysztof Kieślowski´s filmer såsom Veronikas dubbelliv, och hans filmtrilogi Den blå, röda och vita filmen. Amelie från Montmarte var också en favorit. Det där är filmer som fastnade, som jag såg om och om igen och som jag ville äga bara för sakens skull. Nu blir det aldrig samma sak, man kanske har för många filmupplevelser för att få den känslan.

Jag var också helt besatt av att se film på sådana gamla biografer och där blev ju utbudet smalt och total motsats till sådana där komplex som Filmstaden eller vad det numera heter. Minns i Uppsala, där min man pluggade under några år, fanns Fyrisbion och vid Hornstull fanns också en sådan där gammal biograf. Men sedan kan jag såklart uppskatta en helt vanlig och underhållande film. Senast såg vi Fantastiska vidunder och den var superhärlig för stunden. Men det är väl de där filmerna som verkligen gör något med en som man vill åt.

mx8a9295-1000x1295-900x1166

Om du fick leva i en tv-serie, vilken skulle du välja? Jag tar Girls då, bara för att det är Brooklyn och kul. Å andra sidan skulle det var fint att bosätta sig i Downton Abbey eller nåt.

Vilka tre låtar/artister/grupper bör man lyssna på? First Aid Kit, Laleh och Lisa Ekdahl.

Ett land som inspirerar dig? Det där är supersvårt, finns ju så många och kanske de man minst räknar med. Som i vintras var vi i Thailand för att besöka Numero 74 som jag jobbar med. Vi var i Chiang Mai som ligger i norra Thailand och jag fick världens största inspirationskick, vilket jag inte hade räknat med. Totala motsatsen till det Thailand som ”alla ” åker till. Och på något vis tänker jag att man hittar sådant precis varsomhelst i världen, bara man försöker se lite utanför turisttröskeln, om du fattar hur jag menar. Jag reste jättemycket när jag var yngre, med ryggsäck och utan plan. När man reser på det sättet är jag alldeles säker på att man samlar inspiration så det räcker för all framtid. Platserna man besöker, människorna man träffar och att varje ny dag är som ett helt oskrivet blad som du inte har en aning om hur den ska sluta.

En liten weekend är aldrig fel, vart vill du åka? Och med vem? Paris. Alltid. Med familjen. Sedan är vi väldigt förtjusta i Göteborg . När vi bodde i Stockholm var vi ALDRIG i Göteborg så det känns som vi upptäckt den staden på senare år.

Bästa inredningsfynd? Måste vara mitt stora skåp med glasdörrar. Det är jättegammalt och var ett sådant som användes som butiksinredning för länge sedan. Är ju ytterst svag för skåp med glasdörrar.

Ett mysigt ställe som man kan besöka där du växte upp eller där du bor nu? Ändebols gård, och allra helst snart då de har en magisk julmarknad. Kolla här från förra året http://www.mokkasin.com/2015/12/12/jul-pa-andebols-gard/
I december , 10-11 eller 17-18. Åk dit!

mx8a6941-2-1000x1000-1
Vilken är den svåraste inredningsprylen att köpa? Soffa. Jag avskyr i allmänhet soffor. Och har till och med köpt felköpt två(!) en gång som genast fick nya ägare. Fast äntligen har vi hittat en favorit. Vi har sedan något år en blå i sammet från Melimeli. Den älskar jag!
Vilken inredningspryl kan du inte sluta köpa trots att det är fullt hemma? Skåp. Jag har en sådan kärlek för skåp så jag kan inte låta bli dem men även vårt stora hus blir fullt till slut.

Vilket är ditt bästa ekologiska tips? Att faktiskt läsa på, ta sig tid att skaffa sig kunskap och inte göra något förhastat. Kunskap är grunden till det mesta och i det här fallet blir allt så glasklart när du samlar fakta, du förstår att egentligen inte finns någon annan väg att ta.

Hur är en perfekt helg för dig? Jag älskar att inte ha några planer alls utan ta helgen som den kommer. För mig är helgen allra bäst när vi är tillsammans, hela familjen och träffar vänner. Jag är ju svag för långa samtal och goda middagar. Är nog rätt enkel sådär, behöver inga stordåd för att må bra. Ser absolut det fina i det väldigt lilla. Om helgen är mjuk och kärleksfull är jag jättenöjd.

Tack snälla Terese, för att jag fick vara med!

mx8a4287-1000x1500

mx8a4508-1000x667

Alla foton i detta inlägg tillhör Sofia Jansson.

3 Comments

 • mariaemb.
  30 november, 2016 at 11:01

  Vilket härligt inlägg om Sofia! Gillar verkligen dina “Nyfiken på”! Gick tillbaka ända till början och läste alla jag missat, även det om dig. Såg att du tipsade om Ängsö. Jag spenderade alla mina somrar där när jag växte upp, på en gammal bondgård som min mammas familj hyrt sen 50-talet. Älskar Ängsö! 🙂

  Ha en fin dag!
  Kram

  Reply
 • […] har gjort ännu en fin intervju – den här gången med en av mina favoriter (som du nog vet vid det här laget) Sofia […]

  Reply
 • Odds & Ends
  7 december, 2016 at 19:28

  Tack Maria! Vad roligt! =)

  Reply

Leave a Reply

%d bloggare gillar detta: